Ako na ozaj veľkú patchworkovú deku

V porovnaní s vankúšom alebo chňapkou je vlatne každá deka veľká. Ale keď šijete deky pravidelne, tak si na takúto veľkosť jednoducho zvyknete a už ju nevnímate. No a keď sa potom rozhodnete spraviť deku na dvojposteľ, poviete si: „veď to je niečo podobné, len 2x toľko látky a času. A inak nič.“ Ale…

Ale je tu predsa len jeden háčik! A ten súvisí práve s celkovým rozmerom. Čím väčší quilt skladáte a šijete – tým väčší priestor na to, celkom prirodzene, potrebujete. Až sa vám môže stať, že je potrebné premiestniť nábytok v obývačke a použiť podlahu ako pracovnú plochu. Chodíte potom pekne po kolenách, ako ja na tomto obrázku:

Skladanie vzoru patchworkového quiltu na podlahe

Keď si potom všetko vyskladáte, je dobré celý quilt odfotografovať – a nie len na pamiatku. Skôr kvôli fáze zošívania, aby ste sa vedeli orientovať, čo kam patrí. Ja som si fotografiu deky farebne vytlačila na papier, čo mi poslúžilo ako užitočné vodítko, predloha. Na obrázku je už vyskladaná celá dvojdeka (bez obruby):

Na podlahe poskladaný top deky

Kliknutím obrázok zväčšíte.

Nakoľko quilt má rozmer 240 x 260 cm (dvoch bežných diek), šila som akoby 2 samostatné deky (vlastne 2 polovice), ktoré som potom zošila dokopy a olemovala. Na tomto obrázku vidíte už radostnú fázu dokončovania:

Dokončovanie deky v rukách

Keď bola deka hotová, rozhodli sme s manželom že ju odfotíme. Vznikla opäť úsmevná situácia. Že to v byte nepôjde, bolo jasné na prvý pohľad. No nebolo to celkom jednoduché ani vonku – ešte šťastie, že bolo práve bezvetrie, inak by sme si asi trochu „zaplachtili“. Napokon sa všetko podarilo:

20110417_042_800

Kliknutím obrázok zväčšíte.

4 comments

Pingbacks

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.