Ako a prečo používať lepidlo proti strapkaniu

Lepidlo spevní látku, zamedzí jej strapkaniu a páraniu v smere od okrajov (švov) dovnútra. Prečo by inak mohlo dochádzať k páraniu? Keď si na látku predkreslíte potrebný tvar, pridáte okolo tvaru prídavok na šev (viď postup nižšie). V miestach, kde je tvar zakrivený do „zákrut“ je potrebné prídavok na šev nastrihnúť smerom od okraja (približne) kolmo k predkreslenej čiare. Nastihnutie slúži na to, aby sa celý tvar po prevrátení a vyplnení v týchto miestach nezvlnil, ale vytvoril hladké plochy. No práve tieto zástrihy do švov zároveň oslabujú štruktúru látky, a táto sa môže ďalej párať. Tu práve pomôže lepidlo proti strapkaniu (páraniu).

Fray Stop, Fray Check (alebo podobné lepidlo proti strapkaniu) je dobré naniesť z vonkajšej strany línie, pozdĺž ktorej budete šiť – ešte pred vystrihnutím. Výsledkom sú veľmi pevné a dobre utesnené spoje, ktoré oceníte, najmä ak používame ako výplň piesok.

Poznámka: Nedovoľte, aby vám lepidlo Fray Stop nakvapkalo na miesta, ktoré budete farbiť – napr. čajovým farbivom – farbivo by nepreniklo do látky.

Postup použitia krok za krokom:

Obr. 1) Na látku si prenesiete – nakreslíte výsledný tvar – či už podľa strihu alebo vlastnej fantázie.

Poznámka: prácu s prenášaním vám urýchli a podstatne zjednoduší ďalšia užitočná pomôcka – Prenášacia sieť.

Obrázok 1

Pozdĺž tejto línie budete teraz šiť – okrem miesta vhodne umiestneného na záverečné prevrátenie celého tvaru (prípadne aj jeho vypchávanie výplňou), ktoré necháte zatiaľ neprešité.

Obr. 2) Po vonkajšej strane predkreslenej línie (čiary po ktorej budete šiť) nanesiete lepidlo proti strapkaniu:

Obrázok 2

Nevadí, keď polepíte vonkajšok, ten neskôr odstrihnete. Najmä v prípade ďalšieho farbenia látky však dávajte pozor, aby ste neprešli cez čiaru na vnútornú plochu.

Obr. 3) Po vyschnutí lepidla celý diel vystrihnete s prídavkom na šev, obvykle 6,5 mm (1/4 palca):

Obrázok 3

Obr. 4) V mieste oblúkov urobíte krátke zástrihy do švu – kolmo na líniu šitia:

Obrázok 4

Teraz môžete celý diel prevrátiť na lícovú stranu a vypchať výplňou (cez otvor, ktorý ste ponechali nezašitý. Dbajte na to, aby ste pri prevracaní dielu pretlačili do hladka aj miesta „v zákrutách“. Pretláčajte pozorne a jemne, aby ste nepoškodili šitie, či samotnú látku.

Poznámka: na prevracanie / pretláčanie môžete použiť drevenú paličku, pevný drôt s háčikom, ale veľmi užitočnný je tiež Prevracač tunelov (dutinky).

Toto bolo jedno z možných použití lepidla proti strapkaniu, samozrejme nie jediné. Lepidlo je vhodné napríklad aj na ukončovanie stužiek, lemoviek, čipiek, alebo na orezané hrany obrúskov atď. Ale o tom zas niekedy inokedy.

Sme radi, keď vám môžeme v niečom poradiť. Podobné články nájdete v kategórii Tipy, triky a návody.

This post has no comments. Be the first to leave one!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.