Načo je prenášacia sieť

Predstavte si, že máte v nejakom návode, alebo len voľnou rukou na papieri nakreslený motív, ktorý si chcete čo najpresnejšie preniesť na látku. Jednou z možností je motív prekresliť voľnou rukou. Nie každý to dokáže nakresliť tak verne ako v origináli, navyše ak má byť tých motívov viac a rovnakých. Našťastie existuje jednoduchý spôsob, akým si prácu s podobným kopírovaním môžeme zrýchliť a zároveň zjednodušiť. Pomôže nám buď prenášacia sieť, alebo kopírovací papier (o ňom zas niekedy nabudúce).

Prenášacia sieť

Prenášacia sieť nám teda poslúži na prenášanie, alebo ak chcete kopírovanie originálnych motívov z predlohy na látku. Ako to celé funguje: prenášacia sieť je vlastne hárok tenkej, jemne perforovanej plastovej fólie. Obsahuje veľké množstvo malých otvorov (viď ilustráciu výrazne zväčšenej siete) a je čiastočne priesvitná, aby sme cez ňu videli originál prenášaného motívu.

Výhodou je, že prenášaciu sieť nie je potrebné pri práci strihať. Je navyše vyrobená z trvanlivého materiálu, preto nám ostane aj na ďalšie projekty. Celý postup prenášania kreslených motívov na látku je naozaj veľmi jednoduchý:

Postup použitia krok za krokom:

Krok 1) Prenášaciu sieť položte na predlohu, ktorú chcete kopírovať.
Ak ste už sieť niekedy používali, presvedčte sa, či je čistá a nevidno na nej predošlé kresby, ktoré by vás mohli mýliť (prípadne ju pred použitím umyte).

Krok 1

Poznámka: ak je fólia zmotaná do rolky, napríklad v pôvodnom balení od výrobcu, nechajte ju nejaký čas vystretú a zaťaženú knihou, aby sa vystrela a pri kreslení neskrúcala.

Krok 2) Originálny motív prekreslite na prenášaciu sieť.
Originálny motív vidíte cez otvorčeky v sieti a čiastočne aj cez jej polopriesvitný materiál.
Na prekresľovanie môžete použiť fixky, alebo ceruzky (obyčajné alebo farebné).
Ak používate ceruzku, kreslite na matnú stranu siete.

Myslite zároveň na to, že cez otvorčeky v sieti mierne zafarbíte aj predlohu. Preto ak nechcete pokresliť napríklad drahý časopis, použite radšej ceruzku. Ak potrebujete prenášaný vzor prekresliť opakovane, alebo si ho nechávate na sieti natrvalo, použite liehové fixky alebo perá.

Krok 2

Poznámka: Ak používate liehové fixy, dokúpte si technický lieh, ktorým neskôr prenášaciu sieť umyjete.

Krok 3) Prenášaciu sieť položte na látku.
Prenášaciu sieť s prekresleným vzorom umiestnite do potrebnej polohy na vašom projekte. Cez sieť čiastočne vidno aj podklad, čo vám uľahčí polohovanie motívu.

Krok 3

Krok 4) Opäť obtiahnite motív prekreslený na sieti.
Ceruzkou vhodnou na látku postupujte pozdĺž všetkých čiar motívu (ktorý ste predkreslili na sieť).

Krok 4

Nezabudnite: Ak na látku prekresľujete napríklad quiltovacie línie, ktoré budete chcieť po prequiltovaní vymazať, používajte miznúcu alebo vodou odstániteľnú fixku.

Krok 5) Prenášaciu sieť odložte z látky – motív máte prenesený.
Na látke uvidíte bodovo vyznačenú líniu predlohy – kópiu originálneho motívu.

Krok 5

Nezabudnite: V závislosti od toho, akú ceruzku alebo pero používate, môžete látku trvalo zafarbiť. Preto si ceruzku (pero alebo fixku) najprv vyskúšajte „nanečisto“.

Prenášacia sieť je dostatočne veľká aj na prenesenie komplexnejších vzorov, navyše tieto je možné pri kopírovaní nadpájať. Bežne používaná sieť Mesh Transfer Canvas od firmy Clover má rozmery 30 x 40 cm.

Sme radi, keď vám môžeme v niečom poradiť. Podobné články nájdete v kategórii Tipy, triky a návody.

This post has no comments. Be the first to leave one!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.