Patchworkový blok „Tippecanoe and Tyler too“

Čítanie sa Vám možno bude zdať trocha dlhšie, ale je zaujímavým zistením a dôkazom o tom, že patchwork bol v Spojených štátoch amerických súčasťou verejného života. Začnime pekne po poriadku, teda najprv históriou.

Tippecanoe and Tyler too„, pôvodne publikovaná ako „Tip and Ty„, bola veľmi populárna a vplyvná pieseň ohnivej kampane liberálnej strany počas prezidentských volieb v Spojených Štátoch Amerických v r. 1840. Slová piesne ospevujú liberálnych kandidátov Williama Henry Harrisona („hrdinu z Tippecanoe“) a Johna Tylera a naopak očierňujú v tej dobe úradujúceho (prezidenta) demokrata Martina Van Burena.

Vlajka kampane

Vlajka kampane so sloganom Tip & Ty, odvodeného z piesne.

Takže všetko sa točí okolo prezidentských volieb USA 1840:

V prezidentských voľbách bojoval prezident Martin Van Buren za svoje znovuzvolenie, proti ekonomickej kríze a proti strane liberálov – tá sa po prvý raz sformovala za vojnovým hrdinom Williamom Henry Harrisonom a za jeho „Zrubovou kampaňou“. Liberáli sa zoskupili za sloganom „Tippecanoe and Tyler too“ a Van Burena hladko porazili.

Čo bola Zrubová kampaň? Odkiaľ sa vzal názov Typpecanoe a kto to vlastne bol Tyler?

Kampaň
V stopách Paniky roku 1837 (hospodárskej krízy), bol Van Buren široko nepopulárny a Harrison nasledoval stratégiu Andrew Jacksona, ísť za vojnového hrdinu a človeka z ľudu a prezentovať Van Burena ako bohatého snoba žijúceho v luxuse na účet verejnosti. Aj keď Harrison bol pohodlne zámožný a dobre vzdelaný, jeho „zrubový imidž“ zapálil oheň vo všetkých vrstvách obyvateľstva krajiny. Harrison sa vyhol kampani zameranej na problémy a so svojou liberálnou stranou pritiahli širokú koalíciu pomocou niekoľkých spoločných ideálov.

Hard Cider and Log Cabin Almanac

Na obrázku je dobový almanach z roku 1841.

Zrubová kampaň Williama Henry Harrisona
Po neúspešnom pokuse stať sa novým a jediným kandidátom liberálnej strany na prezidenta v r. 1836, William Henry Harrison pokračoval v kampani za dosiahnutie nominácie až do začiatku ďalšieho volebného cyklu. Na zhromaždení liberálnej strany v decembri 1839 sa Harrison stáva oficiálnym nominantom na prezidenta.

Kvôli získaniu podpory Juhu (USA) bol bývalý senátor štátu Virginia John Tyler menovaný za nominanta liberálnej strany na viceprezidenta. Stratégia liberálnej strany bola vyhrať voľby tým, že sa vyhne diskusiám o problémových národných témach, akými boli otroctvo alebo národná banka.

Harrison bol prvým prezidentom, ktorý aktívne použil kampaň na získanie úradu. V kampani použil slogan Tippecanoe and Tyler too. Názov Tippecanoe sa odvoláva na Harrisonovo vojnové víťazstvo nad skupinou Indiánov kmeňa Shawnee na rieke s menom Tippecanoe v americkom štáte Indiana v r. 1811. Demokrati sa z Harrisona vysmievali, že je na prezidentský úrad pristarý a nazývali ho Babičkou – čím naznačovali, že bol senilný. Jedny demokratické noviny o ňom písali: „Dajte mu sud jablkového vína a tisícku (Dolárov) na rok … a on si zvyšok svojich dní odsedí vo svojom zrube (log cabin).“

Martin Van Buren Champagne and wine campaign attack flyer

Na obrázku je dobový útočne ladený predvolebný leták. Na obrázku vľavo si všimnite na pohári iniciály MVB (Martina Van Burena) a text: vynikajúci pohár Šampanského z Bieleho domu. Na obrázku vpravo sú na pohári iniciály WHH (Williama Henry Harrisona) a text pod obrázkom sa dá preložiť ako: škaredý ksicht (tu je dvojzmysel, lebo mug je aj džbán) jablkového vína zo zrubu.

Liberáli, dychtiví dať verejnosti po čom túžila, z toho vyťažili výhodu a Harrisona prehlásili za „kandidáta zrubu a jablkového vína“, jedného z obyčajných ľudí drsného Západu. Harrisonovho oponenta, prezidenta Martina Van Burena vykreslili ako bohatého snoba, ktorý nebol ľuďom na dosah. V skutočnosti to bol práve Harrison, kto pochádzal z bohatej prominentnej rodiny, kým Van Buren bol z chudobnej robotníckej rodiny!

Ničmenej, voľby sa konali počas najhoršej ekonomickej krízy v dejinách národa a voliči Van Burena obviňovali – vidiac ho ako nesúcitiaceho s občanmi, ktorí sa ťažko prebíjajú životom. Harrison s energickou kampaňou vyhral. Po svojej inauguračnej reči, ktorá bola najdlhšou v histórii Spojených Štátov (približne 1 hodina a 45 minút a v mrazivom počasí), Harrison slúžil v úrade prezidenta iba jeden mesiac, do 4. apríla 1841, kedy zomrel na zápal pľúc.

Rieka a ryby
Poznámka: Rieka Tippecanoe je mierne tečúca, 293 km dlhá rieka v severnej Indiane, ktorá tečie z Veľkého Jazera v Noble County do rieky Wabash pri Battle Ground, približne 19 km severovýchodne od Lafayette. Názov „Tippecanoe“ pochádza zo slova v jazyku Miami-Illinois (pôvodom Algonkianskom jazyku indiánskych kmeňov žijúcich na území štátov Illinois, Missouri, Indiana, na západe štátu Ohio a priľahlých územiach rieky Mississippi) označujúceho ryby (z rodu buffalo /Ictiobus/ patriace do čeľade Catostomidae, ktorá je príbuzná čeľadi rýb kaprovitých) žijúce na území Severnej Ameriky.

Ešte k samotnej piesni.
Irwin Silber, uznávaná autorita na tento žáner, napísal, že pieseň „pevne ustanovila silu spevu ako nástroj kampane“ v USA a že táto a ostatné piesne v r. 1840 reprezentujú „veľký medzník“ vo vývoji hudby v americkej kampani. Noviny North American Review (prvý literárny časopis v USA od r. 1815) v tom čase tiež poznamenávajú, že pieseň bola „v politickom pozadí roku 1840 tým, čím bola Marsejéza pre Francúzsku revolúciu. Vspievala Harrisona do úradu prezidenta.“ Dnes je však slogan „Tippecanoe and Tyler too“ v povedomí viac ako vlastná pieseň – slúži ako spojivo amerického školského dejepisu.

Tip & Ty, partitúra piesne

Partitúra piesne v podobe v akej bola publikovaná G. E. Blakom z Filadelfie v Pensylvánii.

Pôvod a texty piesne

Pieseň napísal Alexander Coffman Ross, klenotník z Zanesvillu, Ohio v r. 1840 na melódiu piesne k americkým dobovým komickým predstaveniam (minstrelsy) s názvom „Malé prasiatka“. V tej dobe bolo publikovaných mnoho variánt piesne, najmä s novými veršami. Volalo sa to satirický expandovateľný text, ktorý dovoľoval alebo dokonca nabádal spevákov, aby pridali svoje vlastné riadky.

Rossova verzia mala 12 veršov a vzletný refrén. Opakovaná narážka na kotúľajúce sa „veľké plátené lopty“ sa stala stelesnením propagandy v okázalej kampani, spolu so známymi zrubmi a sudmi jablkového vína. Martin Van Buren je zosmiešňovaný ako „Malý Van“ a „Malý Matty“. Toto bolo v kontraste s rustikálnou čistotou Harrisona a nevyhnutnosťou jeho víťazstva v celých Štátoch.

Prvá sloha piesne a refrén:

Tip and Ty
What’s the cause of this commotion, motion, motion,
Our country through?
It is the ball a-rolling on

For Tippecanoe and Tyler too.
For Tippecanoe and Tyler too.
And with them we’ll beat little Van, Van, Van,
Van is a used up man.
And with them we’ll beat little Van.

Tu nájdete celú pieseň – jej slová aj zvukový záznam plus voľne stiahnuteľný potrebný prehrávač zvuku. Pieseň nájdete aj v novšom podaní napríklad tu.

Použitý text: zdroj Wikipedia, preložené z originálu v anglickom jazyku.

This post has no comments. Be the first to leave one!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.