Pečené kuracie stehná v Remoske

Skrátená história používania Remosky u nás doma / Recept nájdete kúsok nižšie.

Jedného dňa sa sme zistili, že náš elektrický sporák na chalupe už dožil. Keďže bojujeme s miestom, nahradili sme ho „zatiaľ“ elektrickou dvojplatničkou. Rýchlo som si zvykla na spôsob varenia na dvojplatničke, navyše v zime varím všetko na peci. Znova sa potvrdilo, že nič nie je také trvalé, ako dočasné riešenia. Kompletný obed uvariť na dvojplatničke nie je žiadny problém. Ale čím dlhšie sme boli bez rúry, tým viacej sme mali chuť na pečené kuriatko, alebo koláč. Tak prišiel nápad od svokrovcov, aby sme si zobrali na chalupu ich nevyužívanú Remosku.

Vyskúšala som ju a od vtedy sa jej neviem vzdať. Hliníkovú misu na pečenie som vymenila za novú teflónovú. Zamilovala som sa do remosky tak, že som ju začala používať aj doma. Doma mám na pečenie viacej mís, lebo jedna nám nestačila 🙂 . Dnes sa Remosky vyrábajú v rôznych veľkostiach, s krásnym vekom, ktoré má tiež teflónový povrch, takže sa výborne udržiavajú. Ja som tú moju domácu „zdedila“ po maminke a kým funguje, tak na novú sa zatiaľ len teším.

Viem, že to môže doteraz celé znieť, akoby som bola agentom s Remoskami. Ale nie som. Príčina je v spôsobe pečenia v Remoske. Keď ju vyskúšate, zistíte, že mäsko je šťavnaté aj bez podlievania, lebo vlhkosť nikam neuniká. Koláče a buchty budú krásne nadýchané. A keďže remoska vyhrieva len neveľký priestor misy, nespotrebuje toľko elektriny, ako klasická elektrická rúra – spotrebuje približne pätinu energie. Pre toto všetko je remoska moja kamoška.

Recept

Chcem sa s vami ale podeliť predovšetkým o recept. Nie je nový, ani ničím iným mimoriadne výnimočný. Jednoducho je to postup, ktorý mi umožňuje stráviť menej času v kuchyni a viac času venovať svojmu hobby. Veď príprava jedla vám nezaberie viac, ako 3/4 hodiny!

Čo budeme potrebovať?

 

IMG_3367

1/ Chladené kuracie stehná

IMG_3371

2/ 1 lyžičku soli, 2 lyžičky mletej červenej papriky a 1 lyžičku oregana

IMG_3366

3/ A moju pomocníčku – Remosku

Postup

 

IMG_3365

1/ Kuracie stehná dôkladne umyjeme pod prúdom studenej vody.

IMG_3370

2/ Stehná uložíme do remoskovej misy.

IMG_3372

3/ Koreniny a soľ zmiešame, pridáme trošku vody

IMG_3373

4/ Koreniacu zmes vymiešame na redšiu kašičku.

IMG_3375

5/ Zmesou potrieme kuracie stehná.

IMG_3376

6/ Veko remosky je dobré nechať chvíľu pred samotným pečením rozohriať- asi 5 minút. (Veko počas ohrevu pokladám na podstavec, alebo hore bruchom, aby som nespálila obrus.) Potom stehienka zatvoríme a necháme piecť.

Poznámka: Kuracie stehienka sa šťastne pečú a keďže nie je potrebné ich nijako strážiť ani podlievať, získali sme minimálne polhodinku na šitie. Po asi 40 minútach budú stehienka krásne rozvoniavať, čo nás zodvihne od šitia.

IMG_3379

7/ Presný čas pečenia závisí od množstva a kvality mäsa, preto sa ku koncu pečenia na ne občas mrkneme cez okienko. Kuracinka je upečená, slinky sa zbiehajú…

IMG_3384

8/ Konečne hotovo! Teraz sa posilníme, aby sme mohli pokračovať v šití 🙂 . Dobrú chuť!

Niekoľko slov na záver

Stáva sa vám, že dostanete chuť šiť, no musíte zároveň niečo uvariť? Čo s tým, keď čas nenatiahnete ako gumu? Jedna možnosť tu je: Vymyslieť recepty na prípravu jedál tak, aby šetrili čas. Našla som ich zopár a keďže sa mi osvedčili, ponúkam ich aj vám. Nájdete ich postupne všetky v kategórii Recepty.

3 comments

Pingbacks

Napísať odpoveď pre Lubka Zrušiť odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.