Ako ušiť vankúš z dečky

Po žehlení, pri upratovaní vyžehleného prádla a obrusov som zistila, že dečiek mám viac než potrebujem, lebo a aj tak používam stále len dve najobľúbenejšie. Niečo som rozdala, niečo vyhodila, ale s niektorými kúskami som sa nedokázala rozlúčiť. Zopár som ich teda opäť odložila do skrine, ale jeden ma zvlášť zaujal.

Pre vás by nebol obĺžnikový obrúsok so strojovou výšivkou ničím zvláštny. Pre mňa však áno – zdedila som ho po manželovej mamine. Preto dostal šancu na druhý život.

1 dečka výšivkaDo stredu venčeka som potrebovala nakresliť kruh. Venček však nemal úplne pravidelný tvar, preto šlo skôr o pocitové triafanie, ako presné vymeriavanie. Dobre mi na to poslúžila kávová šálka, ktorá mala ten „akurátny priemer“.

2 kreslenie kruhuNa značenie som použila fixku, ktorá zmizne po prestriekaní vodou, nie miznúcu na vzduchu. Mala som tak dostatok času na ďalšie spracovanie a netrápila som sa, či sa mi niekedy podarí nakreslený kruh po dokončení odstrániť. Neskôr som len rozprašovačom nastriekala trošku vody a po modrej fixke nezostalo ani stopy 🙂 .

3 kruhZ obrúska som vyrezala štvorec veľký 12,5 inch (31,5 cm).

4 rezanie rezacia podložka, rotačný rezač

Dostala som tak základ na stredový blok.

5 stredový blok, rotačný rezač, podložka, pravítko

Z farebne ladiacej oranžovej látky s drobným kvetinovým vzorom som si vyrezala tri pásy široké 2,5 inch (alebo 6,5 cm) na bordúru a lemovanie budúceho vankúša.

6 bordúraPásy som prišila k stredovému bloku. Vždy na protiľahlé strany. Prídavky na záševok som zažehlila do oranžovej bordúry.

7 bordúra hotová

Stred topu som po vyznačenej línii vyšila predným stehom – perlovkou. Vybrala som takú, ktorá farebne aj leskom najlepšie ladila k strojovej výšivke.

8 ručné vyšívanie kruhu, vyšívací rámikHotový top som podložila vatelínom a bielym plátnom, spojila špendlíkmi a pripravila si tzv. sendvič na quiltovanie.

9 sendvič

Napriek tomu, že som veľkým zástancom ručného quiltovania, tentoraz som sa rozhodla pre strojové quiltovanie meandrami.

9 sendvič, quiltovanie

Prequiltovaný top som so zadnou časťou vankúša spojila lemom. Na lem som použila zvyšné 2,5 inch pásy, ktoré mi zostali z oranžovej látky na bordúru. Lem zožehlený na polovicu som prišila z prednej strany a zozadu som ho začistila ručne.

Vankúš z dečky, titulnýA tu je hotový výsledok. Meandre nie sú síce dokonalé, ale trénujem 🙂 .

Podobné články môžete nájsť v kategórii Tipy, triky a návody.

5 comments

Pingbacks

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.