Môj domáci chlieb
V našej domácnosti je domáca pekáreň po rýchlovarnej konvici asi najčastejšie používaný spotrebič (rozmýšľam, kam zaradím šijací stroj, ale ten radšej teraz vynechám 🙂 ). Členom našej domácnosti sa stala asi pred ôsmymi rokmi. Pracuje každý deň, niekedy aj častejšie. Tá, ktorú máme teraz, je už naša štvrtá. Nie, žeby sme si snáď nevedeli správne vybrať, no tri sme už „zodrali“.
Na obrázku vidíte svetlý domáci chlebík.
Z čoho domáci chlieb piecť
Zo začiatku sme kupovali hotové zmesi. Postupne sme začali kupovať celozrnné múky – ražnú, pšeničnú, špaldovú… ako aj rôzne, pre nás exotické – amarantovú. Našla som si základný recept, ktorý mi vyhovoval gramážou a postupne som začala nahrádzať biele múky kombináciou celozrnných. Keď si spomeniem na tvrdé tehly chleba, ktoré sa nedali vyklopiť, či prekysnuté cesto, ktoré zašpinilo celé vnútro pekárne, stále mi do smiechu veľmi nie je. Ale boli to skúsenosti, ktoré mi pomohli nájsť si ten „môj“ chlieb. Občas ho zvyknem mierne obmeniť, ale základ zostáva rovnaký. Dnes sa chcem o tento recept s vami podeliť.
Čo budete potrebovať
- 560 ml vlažnej vody
- 1 polievková lyžica oleja
- 1 polievková lyžica octu
- 1 kávová lyžička cukru
- 800 g múky:
250 g ražnej celozrnnej hladkej múky
250 g špaldovej celozrnnej hladkej múky
150 g pšeničnej krupice hrubej
150 g pšeničnej bielej hladkej múky (T-650)
- 1 kávová lyžička soli
- 1 kávová lyžička sušených kvasníc
- 3 polievkové lyžice lúpaných slnečnicových semien
- 2 polievkové lyžice ľanových semien
- 1 polievková lyžica rasce
Na obrázku vidíte všetky ingrediencie v pekáčiku, pripravené na pečenie.
Postup
- Do pekárne nalejeme vodu, ocot, olej, pridáme cukor.
- Nasypeme múčnu zmes. Tip: múčnu zmes je praktické namiešať na celý týždeň dopredu do (použitých) papierových vreciek z múky
- Do jedného kúta pekáčika (formy) nasypeme sušené kvasnice, do opačného kúta soľ. Môžeme pridať semienka.
- Navolíme program (ja dávam celozrnný) a zapneme. Tip: Niektoré pekárničky vás po niekoľkých minútach miešania privolajú pípaním, aby ste dosypali napríklad ľanové semená a rascu. Všetko ale môžete nasypať hneď na začiatku.
- Potom už len počkáme na konečné pípanie pekárne – hotovo.
- Formu vyberieme, na pár minút prikrytú utierkou necháme postáť.
- Chlebík vyklopíme, háčikom vyberieme hnetacie háky. Chlebík zabalíme do utierky a na mriežke necháme dôkladne vychladnúť.
Na obrázku je práve upečený chlebík – ešte v pekáčiku.
Poznámka: Niekto vyberá háky ešte v priebehu práce pekárne – po miešaní, ale ešte pred pečením. Kto by si ale ukrajoval čas na šitie kvôli dvom dierkam v chlebe? Napokon aj my máme na bruchu pupok a nič zlé na tom nevidíme 🙂 .
Čerstvo upečený tmavý domáci chlebík už chladne.
Tip: Je lepšie, keď chlebík chladne na mriežke, nespotí sa mu „brucho“.
Chlebík je sýty a keď sa nezje skôr, vydrží aj niekoľko dní rovnako chutný. Dobrú chuť!
Poznámka na záver: V domácej pekárničke sa dá zamiesiť aj iné cesto, ako na chlieb – na vianočku, domácu knedľu, parené buchty atď. Ale o tom zas niekedy nabudúce 🙂 .
Ďalšie tipy na varenie alebo pečenie nájdete v kategórii Recepty.
4 comments
Pingbacks