Aké patchworkové pravítko si kúpiť ?

V predaji sa môžete stretnúť s patchworkovými pravítkami od rôznych výrobcov. Niektoré vyzerajú na prvý pohľad rovnako, ale pri bližšom pohľade zistíte určité odlišnosti. Môže byť problém zorientovať sa v nich a vybrať si to správne. Mne sa osvedčili najviac pravítka firmy Omnigrid ® U.S.A., preto si dovolím odporúčať ich aj vám. Uvádzam tu 7 hlavných dôvodov, prečo sú tieto kvalitné pravítka tak obľúbené u patchworkárok a quilteriek po celom svete:

7 hlavných dôvodov

1. dôvod Centimeter aj inch – môžem si vybrať rovnaké typy pravítok s centimetrovou a/alebo inchovou (palcovou) stupnicou.

2. dôvod Trvanlivý materiál – pravítka sú vyrobené z kvalitného akrylového materiálu, vďaka čomu majú dostatočnú tuhosť aj pružnosť a dlhotrvajúcu životnosť. Rokmi používania materiál viditeľne nestarne, nepraská, nekrehne, zachováva si svoje pôvodné vlastnosti aj pri každodennom používaní.

3. dôvod Dvojfarebná kontrastná potlač – značenie na pravítkach je v dvoch farbách: v čiernej a v žltej. Prečo? Farby značenia sú zvolené tak, aby dobre kontrastovali s tmavými aj svetlými látkami. Farby značenia uvidíte rovnako dobre na jednofarebných aj vzorovaných látkach a na všetkých farbách látok, ktoré používate.

Značenie na pravítku Omnigrid

Na brázku vidíte vysoký kontrast značenia pravítka na rôznofarebnej látke (kliknutím zväčšíte). 

Poznámka: Kontrast žltej a čiernej je využitý aj na to, aby ste značenie dobre prečítali napriek tomu, že ide  o veľmi tenké linky a drobné značky. Niektorí výrobcovia používajú hrubšie čiary (značenia). So stúpajúcou hrúbkou značenia však klesá presnosť vašej práce – hrubšia čiara dovoľuje väčšiu vôľu a tým aj väčšiu chybu merania a šitia vášho dielka.

4. dôvod Šikmé značenie na pravítkach – súčasťou potlače na pravítkach sú šikmé čiary v rôznych uhloch. Umožňujú rezať látky pod rôznym uhlom, ako keby ste používali rysovací uholník. Na pravítkach je najčastejšie vyznačený 45° uhol, niekde aj 30° a 60°. Niektoré štvorcové pravítka majú len uhlopriečnu rysku bez označenia uhla. Označenie je zbytočné, lebo všetci vieme, že v každom štvorci je uhlopriečka pod 45° uhlom.

Pravítko 6 x 6 palcov

Na brázku vidíte štvorcové pravítko s vyznačením uhlov 60° a 45°(kliknutím zväčšíte).

Poznámka: Uhol 30° je doplnkový uhol k 60°uhlu (90°- 60°= 30°). Preto aj keď na pravítku nie je priamo vyznačený 30° uhol, môžete ho merať (aj podľa neho rezať) použitím 60-stupňovej rysky.

5. dôvod Dvojitý systém číslovania (vľavo aj vpravo) – na pravítkach nájdete dvojité číslovanie mierok pozdĺž protiľahlých okrajov. Toto zdvojené číslovanie umožňuje rovnako pohodlnú prácu pravákom aj ľavákom.

6. dôvod Vyrezané laserom – pravítka sú veľmi presne vyrezané pomocou lasera. Okraje pravítka sú preto rovné a zároveň hladké.

7. dôvod Ideálne na prácu s rotačnými rezačmi – materiál, z ktorého sú pravítka vyrobené, je navrhnutý v takej hrúbke a kvalite, aby čo najlepšie vyhovoval práci s rotačnými rezačmi a s odlamovacími nožmi. Pravítka z tenšieho materiálu alebo z materiálu s menšou odolnosťou si nedokážu nezachovať precízne hrany a celkovú tvarovú presnosť.

Poznámka: Vymenované vlastnosti pravítok OMNIGRID sú podložené tvrdeniami výrobcu a  vlastnými skúsenosťami z dlhoročného a takmer každodenného používania týchto vynikajúcich výrobkov.

Často kladené otázky

Na záver ešte najčastejšie kladené otázky zákazníkov spojené s pravítkami na patchwork:

Aké veľké pravítko si mám kúpiť, keď začínam šiť patchwork?

Ak sa chystáte šiť drobné dielka do veľkosti povedzme detských hračiek či vankúša, v prevažnej miere zo zbytkov látok, vystačíte si s pravítkom veľkosti 15 x 30 cm. Ak plánujete väčšie projekty, napríklad deky, potom vám odporúčame používať pravítko veľkosti 15 x 60 cm.

Väčšina patchworkárok začína s jedným pravítkom. Nekupujte si hneď všetky, bolo by to zbytočne nákladné. Postupne zistíte, ktoré pravítka potrebujete doplniť. Nemalo by byť prekvapením, keď zistíte, že potrebujete takmer všetky 🙂

Aké pravítko je pre mňa lepšie – centimetrové alebo v palcoch?

Ak už používate pri šití patchworku napríklad centimetrové pravítko, bude pre vás ťažšie zvyknúť si na pravítko s mierkou v palcoch. Platí to samozrejme aj naopak. Ide hlavne o váš návyk – s akým pravítkom začnete šiť.

Ak plánujete šiť tradičné patchworkové vzory pochádzajúce z Ameriky (ktoré sú v palcoch / anglicky inch / čítaj inč), zrejme vám lepšie poslúži aj pravítko s mierkou v palcoch. Nebudete si musieť všetko preratúvať na centimetre, kedy by vám navyše nevychádzali celé čísla, lebo 1 palec = približne 2,54 cm. Ak vám ale lepšie vyhovuje európska metrická sústava, ostaňte aj v šití patchworku pri centimetroch. Najdôležitejší je váš pocit pracovného komfortu.

Prečo sú tie pravítka také drahé?

Všetky vlastnosti pravítok spomínané v článku nevznikli okamžite, ale je za nimi dlhý vývoj a náročná práca. To sa samozrejme odrazí aj na vyššej cene kvalitných patentovaných pravítok – v porovnaní s ich lepšími či horšími napodobeninami. Toto je zároveň odpoveď na častú otázku zákazníkov: Prečo sú tie pravítka také drahé.

Poznámka: Myslite prosím na to, že aj tie najlepšie pravítka nie sú nezničiteľné. Predovšetkým dávajte pozor, aby vám nespadli z pracovnej plochy na zem. Odbité rohy a vyštrbené hrany vedia riadne pokaziť náladu.

Sme radi, keď vám môžeme v niečom poradiť. Podobné články nájdete v kategórii Tipy, triky a návody.

This post has no comments. Be the first to leave one!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.