Ako ušiť deku z tričiek

Túto deku som šila na zákazku pre Lenku. Priniesla mi tašku plnú svojich tričiek, ku ktorým sa jej viazali príjemné spomienky. Chcela ušiť deku, ktorá bude mať svoje miesto v dome svojich rodičov, ktorý práve dokončujú. Bude tam mať svoju izbu, keď príde k rodičom na návštevu. Deka mala Lenke pomôcť vyčariť v novostavbe atmosféru domova.

Deka z recyklovaných tričiek

Ako som sa niekde dočítala, je vraj veľmi doležité, aby tričká neboli ošetrené avivážou. Údajne sa lepšie vlizelín prižehlí k úpletu. Nechceli sme nič riskovať, preto Lenka pred strihaním tričká vyprala a vyplákala s pridaním octu.

Všetky diely tričiek s motívmi som najprv premerala a vypočítala si rozmer budúceho „bloku“. Niektorým bolo treba trošku pomôcť, tak som došívala do správneho formátu, čo však v konečnom diele ťažko nájsť. Diely tričiek, ktoré boli naplánované do deky, som podžehlila tenkým nažehľovacím vlizelínom.

Tričká sú z úpletu, ktorý je dosť pružný, čo v quiltoch nemáme veľmi rady. Preto bolo potrebné zohľadniť pružnosť materiálu. Tričká i vlizelín, ktorý som si vybrala, sú elastické v jednom smere. Aby sa hotové bloky príliš nenaťahovali, nažehľovala som vlizelín v kolmom smere na pružnosť úpletu. Tým sa mi podarilo pružnosť blokov minimalizovať. Ak neviete, aký vlizelín máte, skúste ho jemne natiahnuť do oboch smerov. Uvidíte, že do jednej strany je elestickejší.

Keď už poznáme smer elasticity vlizelínu aj úpletu a vieme, že tieto smery majú byť na seba kolmé, stačí vlizelín položiť na úplet a cez mokrú utierku prižehliť. Prižehľujte prikladaním (nie ťahaním žehličky), nebude sa Vám práca naťahovať:

Podžehlené tričká som pozarezávala na rovnaké rozmery a ďalej s nimi pracovala ako s inými patchworkovými blokmi. Tie som potom už „len“ pospájala spojovacími pruhmi a štvorcami. Farby som volila tak, aby nechali vyniknúť živým farbám tričiek. Na zadnú stranu a lemovanie som vybrala tiež tmavšiu látku – modročierne drobné pepito. Deka je prequiltovaná veľmi jednoducho, v švoch.

Lenka môj výber farieb schválila a úplne sme sa zhodli. Verím, že Lenkini rodičia dom dokončili, deka má svoje miesto v novej izbe a Lenku bude deka dlho hriať nielen na tele, ale i na duši.

Sme radi, keď vám môžeme v niečom poradiť. Podobné články nájdete v kategórii Tipy, triky a návody.

One comment

Pingbacks

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.