Moje prvé kaiserky

Chlieb si už roky pečieme doma. Z celozrnnej múky, tmavý, zdravý, žiadne kupované zmesi. Napriek tomu, že nám chutí, sem-tam nás prepadne chuť na biele pečivo. Väčšinou už nedostaneme kúpiť také, ktoré by nám pripomínalo tie rožky alebo kaiserky z detstva. O tom, či boli naozaj chutnejšie, alebo si to tak len pamätáme, by sme mohli polemizovať donekonečna…

Upečené kaiserky sa chladia po upečení

Vždy mi vŕtalo v hlave, ako sa tie kaiserky robia. Dočítala som sa, že na žemličky sa vyrážajú raznicou hviezdičky. Keď som zistila, že Tescoma takúto raznicu vyrába, rozhodla som sa, že aj ja to musím mať. Bola ale nedeľa a ja som chcela kaiserky hneď. Receptov na biele pečivo je na internete kopec. Bolo ťažké si vybrať…

Z čoho som piekla

240 ml vody
240 ml mlieka
2 celé vajcia
1 kocka kvasníc
5 lyžíc olivového oleja
840 g hladkej bielej múky T-640
1 lyžičku soli

Postup

Suroviny som v poradí ako sú napísané „nahádzala“ do pekárničky, nechala vymiesiť a vykysnúť (program Kysnuté cesto). Po vykysnutí preložila na dosku, odkrajovala rovnaké kúsky (70 g), pomáhala som si digitálnou váhou.

Domáca kaiserka na plechu

Vyvaľkala som šúľok a zamotala kaiserku. Celému procesu samozrejme predchádzala teoretická príprava z internetu.

Domáce kaiserky na plechu

Kaiserky som poukladala na plech vyložený papierom na pečenie, nechala 20 minút podkysnúť. Potom už len potrieť vodou a upiecť v trúbe. Podľa farby už viete, kedy ich vybrať – ak ten moment neprešvihnete. Mne niektoré vyšli farebnejšie 🙂 .

Domáce kaiserky, detail

Moje prvé kaiserky neboli tvarovo dokonalé, ale poviem vám, že také dobré kaiserky som ešte nejedla. Ani tie z mojho detstva neboli také. No a ako ste sa dovtípili, zázračnú raznicu som si ani nekúpila a kaiserky robím bez nej.

Ďalšie tipy na varenie alebo pečenie nájdete v kategórii Recepty.

4 comments

Pingbacks

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.