Ako som (ne)uháčkovala z vyradených tričiek podsedáky

Aj vy zvyknete vyhadzovať staré tielka a tričká? Po prečítaní tohoto krátkeho fotonávodu ich možno vyhadzovať prestanete. Ukážeme si, ako tričká jednoducho recyklovať a dať im tak „druhú šancu“ v našej domácnosti. Jednou z možností ich ďalšieho použitia je výroba pletacej priadze (zpagetti). Napríklad na hačkované podsedáky.

Ako na to?

Tričká najprv narežeme na dostatočné množstvo pásov látky, ktoré si môžeme uchovať aj do zásoby. Tie neskôr použijeme na háčkovanie napríklad spomínaných podsedákov.

Čo k tomu potrebujeme

Na rezanie vyradených tričiek budeme potrebovať základné pomôcky, ktoré každá patchworkárka denne používa: rezaciu podložku, kruhový rezač, pravítko a nožnice.

Fotopostup

IMG_0394a

Na obrázku vidíte tielko „odsúdené na popravu“. Tielko položíme na rezaciu podložku, povystierame a vyhladíme, čím je pripravené na rezanie.

IMG_0397aZ tielka odrežeme spodný okraj aj vrchnú časť. Režeme pomocou pravítka kruhovým rezačom.

IMG_0399a

Odrezané časi nebudeme ďalej používať. Považujte ich za nepotrebné.

IMG_0400a

Strednú časť (tunelu tielka) poskladáme podľa obrázka…

IMG_0401a

… na štvrtiny, vrchnú štvrtinu necháme nepreloženú.

IMG_0402a

Tentoraz režeme poskladaný tunel na rovnomerné pásy široké 1 inch, čiže 2,5 cm. Režeme smerom od seba, ale nie až do konca! Nepreloženú časť necháme neprerezanú.

Cieľom je využitie celého obvodu (tunelu z trička) na dlhý a rovnomerne široký pás látky.

IMG_0404a

Tielko po narezaní.

IMG_0405a

Po rozvinutí vznikne niečo ako hrebeň. Ostáva nám nastrihnúť časť tunelu tak, aby sme dostali „nekonečný“ pás.

IMG_0406a

Strihať začneme od okraja došikma. Začiatok pásu tak bude zúžený.

IMG_0408a

Ďalej nás to už nepustí, striháme od zárezu k protiľahlému zárezu. Tu vidíte prestrihávanie spomínanej pevnej časti, kým v pravej časti obrázka vidíte už priebežný pás látky.

IMG_0410a

Tričko sme týmto jednoduchým postupom premenili na prekvapivo dlhý pásik. Dĺžka vždy závisí od veľkosti trička, ja mám najradšej tričká veľkosti XXL 🙂 .

IMG_0412aPásik látky je elastický, preto ho môžeme natiahnuť. Úplet sa nám pekne zroluje, uzavrie a bude sa nám s ním ďalej lepšie pracovať.

IMG_0413a

Priadzu namotáme do bežného klbka.

IMG_0418a

Z takto vyrobenej priadze môžeme vyrábať podsedáky. Zatiaľ si môžeme pripraviť niekoľko rôznofarebných povrazov – aby boli podsedáky pestrejšie a veselšie.

IMG_0433a

Klbká z rôznofarebných tričiek pripravené na upletenie podsedákov. Nakombinujeme si farebnosť a môžeme začať s hačkovaním…

IMG_0415aNa obrázku vidíte hotové podsedáky. Na ich výrobu boli použité striedavo bledšie aj tmavšie odtiene. Do kombinovania farieb neváhajte zapojiť hravú predsatvivosť.

Podsedáky, ktoré sú na fotografii sú už používané. Sedia na nich moje „študentky“ počas kurzov v Patchwork hobby art.

Záver

Ja som sa tentoraz k uháčkovaniu sedákov nakoniec nedostala. Priadzu som požičala mojej maminke, ktorá si skrátila chrípkové obdobie a mne už odovzdala tašku s hotovými sedákmi. Nevadí, mám pripravené dve veľké tašky s „novými“ tričkami…

Sme radi, keď vám môžeme v niečom poradiť. Podobné články nájdete v kategórii Tipy, triky a návody.

This post has no comments. Be the first to leave one!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.