Aké pomôcky na patchwork potrebujem, keď začínam?

Patchwork je technika šitia, ktorá je až na nejaké špeciálne výnimky predovšetkým o presnom meraní, rezaní a zošívaní. Z toho nám vyplynie, že potrebujeme pomôcky na presné meranie – pravítka, ďalej pomôcky na rezanie a pomôcky, ktorými kúsky látok zošijeme: nite, špendlíky, ihly resp. šijacie stroje. Každá z nás má iné možnosti aj zvyklosti, preto prosím nečakajte univerzálny návod. Pokúsim sa skôr poskytnúť základné vodítko – s akými pomôckami začať, ako vyberať a prečo.


Šijeme

Pokiaľ ide o pomôcky na šitie, nebudem vám v tomto článočku radiť, nakoľko predpokladám, že ste už niekedy doma niečo šili a s tým si v podstate vystačíte. Myslím s bežnými niťami a ihlami na ručné šitie a s bežnými niťami na strojové šitie a tak isto s bežnými šijacími strojmi, aký možno máte doma.

Potrebujem špeciálny šijací stroj?

Nepotrebujete. Toto je jeden z dôvodov, prečo sme sa ani nerozhodli predávať šijacie stroje ako pomôcky na patchwork – to, že si musíte na patchwork kúpiť špeciálny šijací stroj nie je celkom pravda, ide skôr o trik obchodníka, ktorý vám stroj predáva 🙂 Chcete argument? Patchwork vznikol v dobách, keď šijacie stroje ešte neexistovali, šilo sa len ručne (Čína). Najväčšieho rozmachu sa patchwork dočkal počas osídľovania amerického kontinentu, kedy boli len jednoduché mechanické šijacie stroje poháňané nohou krajčírky. Aj tie boli len veľmi ťažko dostupné. Stačí?


Meriame a režeme

Takže ostaňme my pri meraní a rezaní. Meranie v patchworku nie je len o presných vzdialenostiach, ale aj o presných uhloch a tvaroch (napríklad štvorec, blok atď.). Píšem o presnom, lebo na presnosti naozaj záleží. Prečo? Ak presne odmeriate a odrežete, bude pekne a presne sedieť aj to, čo ušijete – a platí to aj naopak. Preto je dôležité, aby ste mali presné a kvalitné pravítko (rovné a kolmé hrany, presné značenie atď.).

Aké pravítko potrebujem?

Veľkosť pravítka, ktoré na patchwork potrebujete, závisí od toho, aké veľké vecičky či veci sa chystáte šiť. Ak si chcete pre začiatok vyskúšať niečo malé (obliečky na vankúše, chňapky, hračky, dekorácie atď.), odporúčam vám menšie pravítko. Bude skladnejšie aj lacnejšie. A keď zistíte, že potrebujete väčšie, dokúpite si ho neskôr.

Omnigrid_pravitko_15x30_a_15x60_1000_4

Poznámka: S väčším pravítkom môžete merať menšie veci, no s malým pravítkom veľké veci neodmeriate. Preto ak sa už teraz chystáte na deky či obrusy, kúpte si radšej hneď veľké pravítko. Napokon nie je nikde napísané, že začiatočník musí šiť len malý patchwork!

Centimetre alebo palce?

Samostatnou kapitolou je výber pravítka v palcoch (inch) alebo v metrickej sústave (cm). Niekoľko rád ohľadne výberu toho správneho pravítka, nájdete aj v mojom staršom článku: Aké patchworkové pravítko si kúpiť?

Striháme či režeme?

Látku môžeme deliť aj strihaním, preto pre začiatok môžete použiť nožnice. Po čase zistíte, že oproti inému bežnému šitiu, v patchworku ide o vzory a dieliky, ktoré sa opakujú. Tu je preto lepšie používať rezanie a nie strihanie. Prečo? Rezačom si môžete odrezať hneď niekoľko dielov naraz jednoduchým navrstvením látok na seba. Dosiahnete tým to, že rezané dieliky budú rovnaké. Rovnako presné, či nepresné 🙂 to už záleží od vášho cviku. Nožnice si samozrejme necháme tiež. Tie sa nám budú hodiť pri aplikáciach, či dokončovacích prácach na  quiltoch.

Rezače a nožnice

Na rezanie látok v patchworku používame rotačný rezač. Jeho čepeľ je kruhová, niečo na spôsob tenkého kovového kolieska so zabrúseným obvodom. Čepeľ je otočne uložená v rukoväti, ktorou rezač držíte a pohybujete ním. Celý komfort rezania závisí od kvality čepele a spracovania rukoväte – aby sa vám dobre držala, nepotila sa v ruke a nešmýkala. Pre začiatok odporúčam, aby ste si obstarali rezač s priemerom rotačného noža 45 mm. Je to univerzálny priemer určený hlavne na rovné rezy, má dostatočne veľký obvod na to, aby vám dlho slúžil.

kruhový rezač KAI

Poznámka: Ak aj chcete ušetriť na rezači, rozhodne nešetrite na čepeli. Otrávilo by vám to prácu a v konečnom dôsledku by ste prerobili aj rezacej podložke, ktorú by ste mohli zničiť. A tu sa dostávame k rezacej podložke a jej výberu.


Režeme na podložke

Rotačnými rezačmi režeme výlučne na rezacích podložkách. Neskúšajte rezať látky na papieri, dreve či plastových doskách – zničíte si rezač.

Kvalita podložky

Pokiaľ ide o kvalitu rezacej podložky, rada je veľmi jednoduchá: kúpte si rezaciu podložku určenú pre rotačné rezače. Odporúčam vám podložky so zamozaceľovacím efektom, najlepšie dvojvrstvové – vydržia vám dlhší čas.

KAI rezacia podložka CB-2

Poznámka: Vyberajte takú rezaciu podložku, ktorá je určená na rezanie rotačnými rezačmi. Ak by ste rezali akokoľvek kvalitným rotačným rezačom na rezacej podložke určenej na rezanie napríklad ulamovacími či modelárskymi nožmi, hrozí predčasné opotrebenie rezacej čepele (kolieska) v rezači. 

Veľkosť podložky

Ak sa pýtate na veľkosť podložky, je to veľmi podobné, ako s pravítkami. Výber závisí od toho, aké rozmery budú mať vaše dielka, a teda aké veľké diely budete rezať. Ďalšou otázkou je jej skladovanie. Popremýšľajte aj o takých veciach, či budete s podložkou cestovať, prípadne či bude stabilne na vašom pracovnom stole, alebo ju plánujete ukladať do skrine atď. Pre bežné používanie vám odporúčam zlatú strednú cestu – rozmer 45 x 60 cm.


Zopár slov na záver

Keď už máte čím látku odmerať, odrezať a zošiť, potrbujete len kus odvahy a chuti do práce. V tom vám poradím len jedno: aj keď sa vám zo začiatku nepodarí ušiť všetko hneď presne rovno a podľa vašich predstáva či vzorov, nenechajte sa odradiť! Začiatky nie sú ľahké ani v patchworku. Ale verte mi, ak zotrváte, želaný výsledok sa skôr, či neskôr dostaví. A ešte niečo: keď čosi pekné ušijete, podeľte sa aj s nami – určite nás tým potešíte!

Sme radi, keď vám môžeme v niečom poradiť. Podobné články nájdete v kategórii Tipy, triky a návody.

This post has no comments. Be the first to leave one!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.