Kapusta kvasená doma vo fľaši

Máte radi kvasenú kapustu a kupujete si ju? Kapustu si veľmi jednoducho môžete kvasiť aj sami doma. Dokonca aj v menších množstvách. Dnes som pre vás pripravila krátky fotopostup, ako na to.

Koreniny vo fľaštičkách

Čo budeme potrebovať

  • 1 hlavu kapusty (cca 3 kg)
  • 1 stredne veľkú cibuľu
  • 3 polievkové lyžice soli
  • 4 malé jablká (nemusí byť)

podľa chuti:

  • nové korenie, celé
  • rasca, celá
  • bobkový list
  • čierne korenie, celé

Postup

Soľ, jablko a cibuľa

Pripravíme si všetky ingrediencie v potrebných množstvách a samozrejme aj pani kapustu.

IMG_5847_vyrez_1200

Kapustu najprv nakrájame na niekoľko častí, až potom najemno.

IMG_5855_vyrez_1200

Kapustu krájame najemno – čím tenšie rezance, tým lepšie. Osobne uprednostňujem krájač pred nožom, ide mi to s ním rýchlejšie.

IMG_5861_vyrez_1200

Najemno nakrájame tiež cibuľu a jablká.

IMG_5856_1200

 Kapustu s cibuľou a všetkými ingredienciami vzájomne dobre premiešame.

IMG_5866_1200

Na spodok päťlitrovej fľaše uložíme pekný veľký kapustový list a naň začíname ukladať narezanú kapustu. Priebežne utláčame.

IMG_5869_1200

Na utláčanie môžete použiť napríklad obyčajný domáci tĺčik na mäso. Na obrázku je tĺčik z ľahkého kovu. Niekto utláča aj inými predmetmi či päsťou…

IMG_5874_vyrez_1200

Do fľaše streidavo vkladáme a utláčame ďalšiu kapustu.

IMG_5877_vyrez_1200

Keď je vo fľaši dostatočné množstvo kapusty, očistíme stierkou vnútorné steny fľaše (kapustu stiahneme zo skla nadol). Inak by mohla robiť neplechu s netesnosťami.

IMG_5879_vyrez_1200

Do fľaše vložíme plastové (mikroténové) vrecko a naplníme ho vodou. Kapustu tým zaťažíme a zároveň ju vzduchotesne odizolujeme od okolitého vzduchu.

IMG_5881_vyrez_1200

Vrecko s vodou potom navrchu uzatvoríme gumičkou.

IMG_6145_1200

Teraz ostáva čakať, pokým kapusta skvasí. Kvasenie závisí od teploty v miestnosti. Pri bežnej izbovej teplote nám kapusta v tomto množstve skvasí do dvoch týždňov. Z kapusty môžete prípadne ochutnať, alebo aj časť zjesť a zvyšok nechať naďalej kvasiť. Nezabudnite ju ale opäť zaťažiť, v prípade potreby povrch zaliať prevarenou studenou vodou a opäť utesniť.

IMG_6149_vyrez_1200

Na obrázku vidíte doma kvasenú kapustu. Farbou, chuťou aj vôňou sa približuje tej sudovej. Jej kvalita vždy záleží aj od kvality surovej kapusty, ktorú dávate zakvasiť. Z čerstvej a šťavnatej kapusty dostanete lepšiu kvasenú kapustu ako zo staršej kapusty, ktorá už stratila časť vody. Dobrú chuť!

Ďalšie tipy na varenie alebo pečenie nájdete v kategórii Recepty.

12 comments

Pingbacks

Napísať odpoveď pre dadka Zrušiť odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.