Kysnuté lievance
Palacinky alebo lievance chutia určite každému. Jedáva ich dokonca aj moja maminka, ktorá sladké nemusí…. a tak si palacinky dá so syrom, klobáskou alebo paštétou. Väčšina z nás ale aj tak siaha po tých sladkých. Lievance varievam radšej ako palacinky. O tom, že je to „zdravé“ jedlo sa baviť nebudeme. Ale ako odolať, keď sú také dobré? S domácim marhuľovým alebo jahodovým džemom… takže pár krát do roka si doprajeme tento malý prehrešok.
Z histórie našich lievancov
Ako mladá gazdinka som si pomáhala lievancami v prášku. Nikdy som nebola veľkým fanúšikom polotovarov, ale okrem zemiakového cesta to bol asi jediný polotovar, ktorý som používala. Jedného dňa som kúpila jačmenné vločky, na ktorých bol recept na kysnuté lievance. Nepamätám si už presné znenie pôvodného receptu, ale tu je ten „môj“, podľa ktorého robievam lievance už niekoľko rokov:
Čo budete potrebovať
250 g jačmenných (ovsených alebo ražných) vločiek
400 g polohrubej múky
1 l vlažného mlieka
1 vajce
1 kocka kvasníc
Postup
V mlieku rozmiešame vajce a rozpustíme kvasnice. V mise zmiešame múku s vločkami. Za stáleho miešania pridávame k suchému mokré 🙂 .
Keď je cesto zamiešané, prikryjeme misu utierkou a necháme asi hodinku kysnúť. Vykysnuté tekuté cesto už nemiešame.
Postupne vyprážame na troške oleja v dolkárni.
Takto ich máme radi my. A aké chutia Vám?
Ďalšie tipy na varenie alebo pečenie nájdete v kategórii Recepty.
1 comments
Pingbacks