Kapusta kvasená doma vo fľaši
Máte radi kvasenú kapustu a kupujete si ju? Kapustu si veľmi jednoducho môžete kvasiť aj sami doma. Dokonca aj v menších množstvách. Dnes som pre vás pripravila krátky fotopostup, ako na to.
Čo budeme potrebovať
- 1 hlavu kapusty (cca 3 kg)
- 1 stredne veľkú cibuľu
- 3 polievkové lyžice soli
- 4 malé jablká (nemusí byť)
podľa chuti:
- nové korenie, celé
- rasca, celá
- bobkový list
- čierne korenie, celé
Postup
Pripravíme si všetky ingrediencie v potrebných množstvách a samozrejme aj pani kapustu.
Kapustu najprv nakrájame na niekoľko častí, až potom najemno.
Kapustu krájame najemno – čím tenšie rezance, tým lepšie. Osobne uprednostňujem krájač pred nožom, ide mi to s ním rýchlejšie.
Najemno nakrájame tiež cibuľu a jablká.
Kapustu s cibuľou a všetkými ingredienciami vzájomne dobre premiešame.
Na spodok päťlitrovej fľaše uložíme pekný veľký kapustový list a naň začíname ukladať narezanú kapustu. Priebežne utláčame.
Na utláčanie môžete použiť napríklad obyčajný domáci tĺčik na mäso. Na obrázku je tĺčik z ľahkého kovu. Niekto utláča aj inými predmetmi či päsťou…
Do fľaše streidavo vkladáme a utláčame ďalšiu kapustu.
Keď je vo fľaši dostatočné množstvo kapusty, očistíme stierkou vnútorné steny fľaše (kapustu stiahneme zo skla nadol). Inak by mohla robiť neplechu s netesnosťami.
Do fľaše vložíme plastové (mikroténové) vrecko a naplníme ho vodou. Kapustu tým zaťažíme a zároveň ju vzduchotesne odizolujeme od okolitého vzduchu.
Vrecko s vodou potom navrchu uzatvoríme gumičkou.
Teraz ostáva čakať, pokým kapusta skvasí. Kvasenie závisí od teploty v miestnosti. Pri bežnej izbovej teplote nám kapusta v tomto množstve skvasí do dvoch týždňov. Z kapusty môžete prípadne ochutnať, alebo aj časť zjesť a zvyšok nechať naďalej kvasiť. Nezabudnite ju ale opäť zaťažiť, v prípade potreby povrch zaliať prevarenou studenou vodou a opäť utesniť.
Na obrázku vidíte doma kvasenú kapustu. Farbou, chuťou aj vôňou sa približuje tej sudovej. Jej kvalita vždy záleží aj od kvality surovej kapusty, ktorú dávate zakvasiť. Z čerstvej a šťavnatej kapusty dostanete lepšiu kvasenú kapustu ako zo staršej kapusty, ktorá už stratila časť vody. Dobrú chuť!
Ďalšie tipy na varenie alebo pečenie nájdete v kategórii Recepty.
12 comments
Pingbacks