Motýle pre Martinku

Na fotke vidíte patchworkovú deku s motýľmi, ktorú som šila pre moju neterku Martinku ako narodeninový darček. Prvotnou myšlienkou bolo ušiť deku, ktorá by zaujala tínedžerku v takmer ešte detskom veku, ale aby sa s ňou skamarátila aj do budúcna. Predstavovala som si niečo veselšie, v pestrejších farbách. Presne mi do toho sadli rozošité motýle od mojej kamarátky Ľubky, aj látky, ktoré použila.

Stojové quiltovanie štylizovaných kvetov na okrajoch deky.

Krídla motýľov tvoria zruby, ich telíčka a kvety po okrajoch deky sú aplikácie. Aplikácie som prišívala strojovo, použila som Vliesofix. Tykadielka motýľov som ručne vyšila bavlnkou. Ak chcete vidieť viac detailov, kliknite na nasledujúci obrázok:

Patchworková deka Motýle na lúke. Rozmery: 135 cm x 225 cm.

Najväčšou výzvou a zároveň aj pasiou, bolo pre mňa rozmiestnenie motýľov a kvetov na ploche deky tak, aby pôsobila farebne aj opticky vyváženým dojmom. Žiadne dva motýle nie sú rovnaké. Chcelo to preskupovať bloky a veru chvíľu aj trvalo, kým deka prestala opticky padať nabok.

Tu skúšame na podlahe ukladať jednotlivé bloky.

Pozadie motýľov a aplikácii je v celej svetlej ploche husto strojovo quiltovaný voľnými meandrami. Mal tým vzniknúť dojem, že sa motýle vznášajú nad podkladom.

Príprava rohu deky pred zošívaním jednotlivých dielov a blokov.

S manželom sme sa celkom zabavili pri fotení, lebo deka má 1,35 x 2,25 metra a chceli sme pre tento článok čelný pohľad na celú plochu deky. Napokon sa nám ju podarilo zavesiť a odfotiť v exteriéri. Pomohlo nám aj slniečko a trpezlivosť vo vyčkávaní bezvetria, aby nám motýle neuleteli 🙂

IMG_3828_1200

Na obrázku hore vidíte deku zavesenú počas jej fotenia.

Neterka sa deke veľmi tešila, preto dúfam, že poteší aj Vaše patchworkárske oko a zároveň Vás snáď povzbudí v kreatívnom šití.

4 comments

Pingbacks

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.