Baletka

Pre dievčatá je osvedčeným darčekom textilná bábika. Pre moju Martinku som vybrala vzor Po tanci z kolekcie Debry Gardiner (© Wottlebee Designs). Držala som sa postupu uvedeného v návode, ale ladila som ju do obľúbených farieb neterky – smerom do pastelovo fialkových odtieňov.

Bábiku bolo potrebné nahusto a rovnomerne vyplniť polyesterovým rúnom, čo pri jej baletných nôžkach a jemných rúčkach nebolo vôbec jednoduché. Pri plnení treba postupovať pomaly a trpezlivo, aby boli všetky tvary riadne napnuté a hladké – bez „celulitídy“ – a aby bábika nepôsobila mľandravo.

Baletka, detail tvárička a účes

Tvárička je vyšitá kvalitnými bavlkami (mulinkami) z letitých rodinných zásob starých mám. O to je pre nás osobnejšia a vzácnejšia. Pri bábikách je to tak, že všetko môžete ušiť, ale niečo možno aj namaľovať. V tomto prípade napríklad vlasy. Sú vymaľované tmavohnedou akrylovou farbou a neskôr, po ich vyschnutí, ešte prelakované bezfarebným akrylovým lakom. Ten farbu chráni proti oteru a zároveň vlasom dodáva realistický lesk. Účes je ozdobený úzkou stužkou.

Baletka, detail hlavičky

Ak budete maľovať podobný účes so „šestkami“ na lícach, nezabudnite si zaobstarať jemný štetec s ostrým hrotom. Celý účes si môžete predkresliť miznúcou fixkou, čím si uľahčíte prácu a ušetríte zbytočné omyly, ktoré sa naprávajú len veľmi ťažko. Čas schnutia farieb, či lakov môžete veľmi jednoducho skrátiť elektrickým sušičom na vlasy, ľudovo fénom.

Baletka, detail, nôžky

Baletné črievičky sú tiež ručne maľované a prelakované. Bledofialová farba však na látke menej kryla ako tmavohnedá, preto boli potrebné dva nátery. Aj tu sa hodila miznúca fixka, najmä kvôli symetrii črievičiek. Stužky odporúčam bodovo zaistiť kvapôčkou sekundového lepidla, aby ich deti  pri hraní neuvoľnili a nepostrácali.

Baletka, detail ruky s kytičkouBaletka nesie v ruke kyticu, či skôr kvietok s dvoma lístkami. Kvietok je ušitý pomocou šablony yo-yo. Drobné perličky kvietok oživujú. Ruky prišité malými gombíkmi sú čiastočne pohyblivé a aj nôžky sú šité tak, že baletka si môže u jej malej majiteľky veselo zatancovať. Darček je určený skôr na hranie, ale rovnako dobre poslúži aj ako interiérová dekorácia.

Baletka, textilná hračka

Ak ste aj vy ušili textilné bábiky, neváhajte a pošlite mi fotografiu. Určite tým budeme inšpirovať ďalšie „tvorilky“.

Gabika ušila podľa vzoru od tej istej autorky bábiku s názvom Vrecko plné zázrakov:

Textilná bábika Vrecko plné zázrakov

This post has no comments. Be the first to leave one!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.