Mola aplikácie – exotika „ako vyšitá“

Prišla sa s nami podeliť o svoju veľkú radosť z dovolenkových úlovkov. Cez letné prázdniny navštívila svoju domovinu a z výletu si priniesla krásne molas aplikácie. Pre tých nazasvätených – sú to textilné bloky ušité obrátenou aplikáciou. Vrstvené aplikácie sú typické pre indiánov z kmeňa Kuna. Ich história siaha do hlbokej minulosti. Kedysi si ženy z kmeňa Kuna maľovali vzory na telo. V 18. storočí začali byť dostupné továrensky vyrábané látky a ženy začali prenášať tradičné vzory do textílií. Zhotovovali bloky a tými si ozdobovali a dodnes ozdobujú predný i zadný diel vrchného oblečenia.

Mola patchwork, tu vidieť veľkosťObrázok ilustruje veľkosť štyroch majstrovsky ušitých miniatúr. Zaujímavosťou je aj spôsob šitia aplikácii, akoby „zozadu“. Jednotlivé farebné vrstvy je vidieť cez „vyrezané okná“ vo vyššej vrstve – čiže napríklad cez výrez v čiernom podklade vidíte žltú atď. Na ďalších fotografiách nájdete aj väčšie mola aplikácie, približne stopu veľké.

Toto staré umenie sa prenáša z matky na dcéru. Vo vzoroch nájdeme veľmi často prírodné motívy – zvieratá žijúce v džungli, morské živočíchy, ale veľmi často aj vymyslené „obludy“. Aplikácie sú cenené podľa zložitosti vzoru, množstva vrstiev, jemnosti stehov a prestrihov, poprípade doplnenia výšivkou.

Zopár ukážok z nádherných a veľmi precíznych prác indiánov. Všetko sú to autentické vzory dýchajúce dávnymi vekmi prírodných národov predkolumbovskej Južnej Ameriky. Ich cena nie je privysoká, no napriek tomu sa veľmi ťažko kupujú – nie je vôbec jednoduché vybrať si z takmer nekonečného množstva rozmanitých vzorov a farebných variácii.

Podkladovou farbou je väčšinou čierna, resp. tmavomodrá, ktoré kontrastujú s ostanými použitými farbami a dávajú im vyniknúť. Ďalšími tradične používanými farbami sú červená, oranžová, žltá a zelená farba. Aby boli molas atraktívnejšie pre turistov, pridávajú modrú, ružovú a tyrkysovú.

Diana plánuje nové „poklady“ zapracovať do svojich quiltov. Dúfajme, že sa s nami opäť podelí o radosť.

Medzičasom sa Diana prišla pochváliť nástenným quiltom z mola blokov.

This post has no comments. Be the first to leave one!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.