Načo je kopírovacie koliesko

Čo je to za koliesko

Kopírovacie koliesko je jednoduchá pomôcka, ktorá sa skladá z rukoväte a  otočného  kolieska. V princípe niečo na spôsob rádlika na cesto, len je upravené na prácu s látkami. Rukoväť je tvarovaná pre pohodlnú prácu.

Kopírovacie koliesko PrymPríklad: kopírovacie koliesko Prym (610 940), typ s ozubeným obvodom.

Ako funguje

Predtlačený strih, či inú predlogu, ktorú máme na papieri, môžeme na látku preniesť pomocou kopiráku pevným zaobleným hrotom, alebo vhodným kopírovacím kolieskom. Kopírovacie koliesko môže mať buď hladký, alebo ozubený obvod. V oboch prípadoch obtiahnutím línie (obrysu) originálnej predlohy takýmto kolieskom prekopírujeme motív na látku (obrázok 1).

Kopírovacie koliesko schéma 1Dôležité: Dajte pozor, aby sa počas kopírovania látka a predloha vzájomne voči sebe nepohli. Predlohu si na látku preto radšej našpendlite.

Poznámka: Kolieska s hladkým obvodom zanechávajú na látke súvislú čiaru, kým ozubené kolieska vytvoria prerušovanú (vybodkovanú) stopu – obrázok 2.

Kopírovacie koliesko schéma 2Kopírovacie kolieska používame spolu s kopírovacími papiermi, preto si povieme aj o nich.

Kopírovacie papiere

S kopírovacími papiermi na látky sa pracuje podobne, ako s klasickými kancelárskymi kopirákmi. Rozdiel je ale vo farebnosti: kancelársky kopirák bol na papier, preto sme si vystačili s jednou (čiernou alebo modrou) farbou. Látky máme ale farebné, svetlé aj tmavé. Preto aj kopírovacie papiere na látky sú v rôznych farbách, aby kontrastovali s našou látkou.

Kopírovacie papiere CloverFarbu papiera vyberáme podľa prevládajúcej farby látky tak, aby bolo značenie prenesené na látku dobre viditeľné (napr. žltý papier pre modrú látku, svetlý papier pre tmavú látku a podobne).

Aj podklad je dôležitý

Pri kopírovaní je dôležitý tiež podklad – pracovná plocha. Musí byť rovná, aby ste nepoškodili kopírovací papier alebo predlohu, resp. neprekopírovali na vašu látku aj prípadné nerovnosti podkladu. Vhodný podklad je mierne mäkký, môžete použiť rezaciu podložku. Na tvrdých stolových doskách sa vám bude kopírovať horšie. Ak nemáte rezaciu podložku, použite noviny alebo kartón.

Porovnanie kopírovacích papierov Clover a Prym

1/ Plocha papiera

Kopírovacie papiere Prym majú rozmer: 82 x 57 cm
Kopírovacie papiere Clover majú rozmer: 30 x 25 cm

2/ Farebnosť

Prym používa 2 farby (bielu a žltú).
Clover používa 5 farieb (červenú, zelenú, modrú, bielu, žltú)

Kopírovací papier Prym je určený predovšetkým pre krajčírky, preto výrobca zvolil väčší rozmer. Menší je počet hárkov aj farebnosť papierov v balení.

Kopiráky Clover a PrymHore vidíte obaly porovnávaných kopírovacích papierov – obrázky nie sú v rovnakej mierke.

Ešte zopár dôležitých upozornení:

  • Pred použitím na vašej látke si pre istotu papier na kúsku látky vyskúšajte najprv „nanečisto“ – či sa z nej dá farbivo (krieda) papiera bez problémov odstrániť.
  • Farbivo odstraňujeme vypratím látky vo vode. Nepoužívajte žiadne rozpúšťadlá, benzín a podobne – len vodu!
  • Pokiaľ ste ešte z látky neodstránili farbivo, nežehlite ju – prežehlenie by sťažilo odstránenie farbiva.
  • Aplikácia na hrubšie látky, napríklad na plsť, môže byť kvôli elasticite materiálu obtiažnejšia.

Poznámka na záver: Každý z nás používa spôsob prenášania, ktorý mu lepšie vyhovuje, preto je dobré poznať ich čo najviac, vyskúšať si a vybrať ten „svoj“. Preto neváhajte a experimentujte 🙂

Sme radi, keď vám môžeme v niečom poradiť. Podobné články nájdete v kategórii Tipy, triky a návody.

This post has no comments. Be the first to leave one!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.