Detské deky a moje resty

Minulý rok som nebola zrovna najvzorovejšou členkou Patchworkárskeho cechu. V rámci projektu Hrejivé hniezdo som ostala „dlžná“ jednu detskú deku do Hniezda záchrany. V cechu sme ale mali niekoľko diek v zálohe a mnohé členky šili pekne načas, takže žiadne dieťatko nezostalo mojím pričinením bez deky.

Povedala som si, že hneď zo začiatku roka ušijem deku. Napokon som ušila nielen dlžnú, ale aj ďalšie dve na tento rok. Takže v priebehu pár dní som dokončila tri detské deky a musím povedať, že som si to užila. Deky sú rozmeru 60 x 90 cm. Práca pekne pribúdala a výsledky som videla za sebou pomerne rýchlo.

Deka Jarná. Hnizdo záchrany

Pri prvej deke som sa nechala inšpirovať sviežimi jarnými farbami. Na stredovú časť som použila látku s patchworkovou potlačou. Okraje som doplnila limetkovou jednofarebnou látkou.

Deka Jarná, rub

Podložená je mäkučkým zeleným kvietkovaným flanelom.

Celú deku som prequiltovala našikmo do štvorcov. Pri konečnom lemovaní som sa dlhšie nevedela rozhodnúť, ale nakoniec zvíťazil žlto-oranžový zvyšok lemu, ktorý mi zostal zo šitia veľkej deky na zákazku. Myslím, že som sa rozhodla dobre.

Deka fialová, Hnizdo záchrany

Na stredovú časť druhej deky som použila techniku „Quilt z jednej látky“ (One Fabric Quilt). Bordúra je z kvetovanej látky ladenej do fialova, takže ladí s fialovým stredom. Opticky som obe látky oddelila zeleným deliacim prúžkom. Na lem som použila jednofarebnú fialkovo-sivú látku.

Deka levandulová, rub

Rovnakej farby, ale vo flanelovom prevedení, je spodná strana deky. Prequiltovaná je do štvorcov efektným vlnovkovým stehom.

Deka kocka, Hniezdo záchrany

K ušitiu tretej deky ma inšpirovala roztomilá detská látka v tlmených farbách s patchworkovým vzorom. Na bordúru som použila sivo-bežovú látku s jemnou bodkou. Látky výborne korešpondujú a pekne spolu ladia. Celok príjemne dopĺňa červený lem s drobnou kvetinkovou potlačou.

Dekakocka, rub

Spodná strana deky je opäť z flanelu, tentoraz sivo-modrého. Quiltovala som znova veľmi jednoducho – uhlopriečne cez štvorce a pozdĺž bordúry.

Na ceste je aj „sestrička“ k poslednej deke. Nebudú rovnaké, ale základ majú spoločný. Keď ju dokončím, podelím sa s Vami o ňu.

Ďalšie akcie súvisiace s charitou nájdete v sekcii Charitatívne projekty.

2 comments

Pingbacks

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.