Môj domáci jogurt

Jogurt_titulny

Prečo vlastne vyrábať jogurt doma? Pri kupovanom jogurte neviete z akých surovín je vyrábaný. Doma to aspoň do určitej miery viete ovplyvniť. To, čo si do jogurtu dáte, je len na vás. Pre mňa bol hlavný dôvod domácej výroby jogurtu aj niekde inde. Predovšetkým mi nevyhovovali spotrebiteľské balenia. Jedno bolo malé, druhé príliš veľké.

Zvyčajne robím jogurt raz za týždeň. Z nižšie popísanej dávky mi vyjde 7 pohárov o objeme 380 ml.

Čo budete potrebovať

2 litre plnotučného mlieka
1 kelímok jogurtu
4 polievkové lyžice sušeného mlieka

Postup

IMG_0371a_1000

1/ Dva litre mlieka zohrejem v hrnci na teplotu cca 50 °C.

IMG_0373a_1000

2/ Odoberiem 2 naberačky zohriateho mlieka do menšej nádoby.

IMG_0379a_1000

3/ Vsypem 4 polievkové lyžice sušeného mlieka (na 1 liter mlieka 2 polievkové lyžice sušeného mlieka). Rozmiešam, aby sa riadne rozpustilo.

IMG_0384b_1000

4/ Pridám jeden kelímok bieleho jogurtu a rozmiešam.

IMG_0388a_1000

5/ Vlejem do zohriateho mlieka a opäť rozmiešam – pripomína mi to reklamu na jednu vodku, ktorú síce toľkokrát nemiešali, ale destilovali :-) .

IMG_0389a_1000

6/ Rozlejem do čistých suchých pohárov. Uzavriem viečkami.

IMG_0392a_1000

7/ Poháre poukladám do rúry na plech. Na plech len kvôli lepšej manipulácii. Trúbu zapnem na 50 °C. Keď sa zohreje, vypnem ju a jogurty v nej nechám cez noc. Ráno povyberám a uložím do chladničky.

IMG_0393a_1000

Jogurty vydržia týždeň, z čoho som bola sama prekvapená. Možno majú trvanlivosť aj dlhšiu, ale nemala som možnosť to zistiť. Vždy sa zjedli skôr.

Nemám rada elektrické spotrebiče určené iba na jeden účel, tak som hľadala niečo iné ako jogurtovač. Niečo, čo by mi vyhovovalo. Roky som robievala jogurt “len” v hrnci. Nemala som ani elektrickú rúru, tak som ho nechávala “skysnúť” na kovovej platni na sporáku. Mal ale nižšiu trvanlivosť ako keď dozreje v pohároch. Takže nateraz mám opäť postup, ktorý mi vyhovuje.

Čo sa týka rôznych príchutí, tak je to na každom z nás. Koľko ľudí, toľko chutí. Ja mám rada jogurt biely, poprípade s čerstvým ovocím. Aký chutí Vám?

Ďalšie tipy na varenie alebo pečenie nájdete v kategórii Recepty.

2 comments

  1. To mi pripomina ako sme s manzelom obcas vyrabali jogurt a balili ho do periny, aby bol v teple. Potom sme prisli na to, ze sa najlepsie robi, ked je slnecny den a ukladali sme ho teda na parapetu. Ale nikdy sme tam nedavali susene mlieko. Asi skusime.
    A najviac nam chutil s ovsenymi vlockami, hrozinekami a medom. Vecer nalozis, rano si pochutnas. :-)

  2. Dadka, ďakujem za návod, budem skúšať :-). Si šikulka :-)

Pingbacks

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *