Detská spomienková patchworková deka

Podľa mojich posledných príspevkov, by sa mohlo zdať, že nič nešijem. Nie je to tak. Šila som niekoľko vecí, z ktorých niektoré mám aj nafotené, len sa mi nedostáva(lo) času materiál „spracovať“. Tak budem jednotlivé projekty pomaly vyťahovať, aby som sa mohla s vami podeliť, poprípade vás inšpirovať.

Jednou z prác je detská deka s rozmerom 105 x 165 cm. Nešila som ju pre bábätko, ale k narodeninám pre moju neter Martinku, ktorá je už predškoláčka. Deka má veľmi jednoduchý vzor i quiltovanie. Poukladať štvorce diagonálne podľa farieb však nebolo celkom jednoduché. Práve kvôli materiálu, z ktorého som deku šila. Recyklovala som a to je vždy komplikovanejšie, ako šiť z nových látok. Tentoraz som siahla po flanelových utierkach mojej omamy. Opotrebované veľmi neboli, ale sem tam sa na nich našiel fliačik.

Skladanie deky na projektovej stene

Na vrchnom obrázku vidíte jeden z variantov poukladania štvorcov do budúcej deky. Výdatne mi pomáhala moja pomocníčka – projektová plocha.

Štvorce rovnakého rozmeru som narezala pomerne rýchlo. Vyhrala som sa pri ukladaní, aby som mala z každej farby tak, aby mi vyšlo na celý rad.

Detail deky s uzlíkmi v rohoch štvorcov.

Aby deka bola naozaj spomienková, tak aj zadná strana je z omaminých flanelových utierok. Z niekoľkých zošitých kusov utierok rovnakého vzoru vznikol celistvo pôsobiaci chrbátik deky. Keďže flanel je pomerne teplý a aj hrubší materiál, na zateplenie som použila ľahší vatelín. Deku som nequiltovala, ale len bodovo spájala v rohoch uzlíkmi z farebne zladenej bavlnky. Dievčenskosť deky som podčiarkla lemom z jemného ružového pepitového plátna.

S dekou som bola veľmi spokojná. Martinka má darček odo mňa, ale aj od praomamy, ktorú nepoznala. Tešila som sa na chvíľu, kedy ju Martinke dám. Vedela som, že sa z deky bude tešiť aj Martinkina mamina. Najviac ma ale prekvapila sama nová majiteľka, ktorá si deku rozbalila, rozložila a hneď sa ňou aj prikryla. Úprimne sa z nej tešila. To som si ani nemyslela, že 5-ročné dieťa sa tak môže tešiť práve z deky. A aj napriek tomu, že už odvtedy prešlo niekoľko mesiacov, stále mám pocit, že dar som dostala ja. Vo forme nefalšovanej radosti obdarovanej oslávenkyne.

P.S.: Keďže mala deka u neterky taký úspech, ušila som k nej ešte zladený vankúšik:

Patchworkový vankúšik

This post has no comments. Be the first to leave one!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.