Vankúš k 7O-tinám

Náš rodinný priateľ Peter mal okrúhle narodeniny. Potrebovali sme vymyslieť nápaditý darček, niečo, čo by bolo takpovediac  „šité na mieru“. Chcela som niečo patchworkové, praktické a blízke jeho cíteniu. Peter je profesne výtvarník a na druhej strane veľký fanúšik letectva a kozmonautiky. Rozhodla som sa preto pre patchworkovú obliečku na vankúš s niečím z letectva… dať tam nejaký obrázok. Môj manžel sa zamyslel a vraví: „…no jasné! Veď Peťov najobľúbenejší eroplán je predsa XB-70, teraz dokonca doma stavia taký model! A v názve toho lietadla je práve číslo 7O, ktoré potrebujeme… lebo veď 70-te narodeniny!“ A bolo to vymyslené – aké jednoduché!

Narodeninový vankúš XB-70, detail s nášivkou výrobcu

Teraz ešte vymyslieť, ako nápad pretvoriť na vankúš. Manžel začal s hľadaním fotografii a výkresov Peťovho obľúbeného lietadla a ja som dumala nad farbami, vzormi a podobne. Spoločne sme vytriedili obrázky, zhodli sme sa napokon na technickom výkrese v troch pohľadoch. Manžel upravovil obrázok do podoby vhodnej pre stredový štvorec látky a skúšal, čo k nemu napíše. Napokon sme vybrali text zložený z dvoch myšlienok. Jedna bola Petrove 70-te narodeniny a druhá bola XB-70. Spolu to vytvorilo Petrove XB-7O-te narodky. Manžel preniesol obrázok s textom chemickým procesom na látku a mohla som šiť obrubu…

Narodeninový vankúš XB-70, detail stredového bloku

Na obrubu stredového štvorca som zvoila zrubový vzor. Pokiaľ ide o farby, vychádzali sme z toho, že lietadlo bolo vlastne len skúšobným prototypom a testovala ho americká NASA. Lietadlo bolo celé biele, len so žltými pásmi a textom NASA. Táto bielo – žlto – čierna kombinácia sa premietla aj do farieb vankúša. Čiernu som stlmila na sivú, aby nebol vankúš smutný. Plnú čiernu som použila len citlivo ako „korenie“ – na orámovanie.

Nášivka s venovaním

Zo zadnej strany vankúša som chcela niečo osobné, nejaké pekné želanie… Rozhodla som sa pre nášivku s ručne vyšívaným textom: Peťovi veľa letových hodín želajú Marcel a Dada. Všetko opäť vo farebnej zhode s prednou stranou vankúša.

Narodeninový vankúš XB-70, patchwork, Birthday gift

Všetko napokon vyšlo podľa našej prvotnej predstavy, boli sme obaja spokojní. A čo je najdôležitejšie, podľa radostnej reakcie oslávenca sa páčil aj jemu. Takže ešte veľa letových hodín, Peťo!

This post has no comments. Be the first to leave one!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.