Kapusta kvasená doma vo fľaši

Máte radi kvasenú kapustu a kupujete si ju? Kapustu si veľmi jednoducho môžete kvasiť aj sami doma. Dokonca aj v menších množstvách. Dnes som pre vás pripravila krátky fotopostup, ako na to.
Čo budeme potrebovať
- 1 hlavu kapusty (cca 3 kg)
- 1 stredne veľkú cibuľu
- 3 polievkové lyžice soli
- 4 malé jablká (nemusí byť)
podľa chuti:
- nové korenie, celé
- rasca, celá
- bobkový list
- čierne korenie, celé
Postup
Pripravíme si všetky ingrediencie v potrebných množstvách a samozrejme aj pani kapustu.
Kapustu najprv nakrájame na niekoľko častí, až potom najemno.
Kapustu krájame najemno – čím tenšie rezance, tým lepšie. Osobne uprednostňujem krájač pred nožom, ide mi to s ním rýchlejšie.
Najemno nakrájame tiež cibuľu a jablká.
Kapustu s cibuľou a všetkými ingredienciami vzájomne dobre premiešame.
Na spodok päťlitrovej fľaše uložíme pekný veľký kapustový list a naň začíname ukladať narezanú kapustu. Priebežne utláčame.
Na utláčanie môžete použiť napríklad obyčajný domáci tĺčik na mäso. Na obrázku je tĺčik z ľahkého kovu. Niekto utláča aj inými predmetmi či päsťou…
Do fľaše streidavo vkladáme a utláčame ďalšiu kapustu.
Keď je vo fľaši dostatočné množstvo kapusty, očistíme stierkou vnútorné steny fľaše (kapustu stiahneme zo skla nadol). Inak by mohla robiť neplechu s netesnosťami.
Do fľaše vložíme plastové (mikroténové) vrecko a naplníme ho vodou. Kapustu tým zaťažíme a zároveň ju vzduchotesne odizolujeme od okolitého vzduchu.
Vrecko s vodou potom navrchu uzatvoríme gumičkou.
Teraz ostáva čakať, pokým kapusta skvasí. Kvasenie závisí od teploty v miestnosti. Pri bežnej izbovej teplote nám kapusta v tomto množstve skvasí do dvoch týždňov. Z kapusty môžete prípadne ochutnať, alebo aj časť zjesť a zvyšok nechať naďalej kvasiť. Nezabudnite ju ale opäť zaťažiť, v prípade potreby povrch zaliať prevarenou studenou vodou a opäť utesniť.
Na obrázku vidíte doma kvasenú kapustu. Farbou, chuťou aj vôňou sa približuje tej sudovej. Jej kvalita vždy záleží aj od kvality surovej kapusty, ktorú dávate zakvasiť. Z čerstvej a šťavnatej kapusty dostanete lepšiu kvasenú kapustu ako zo staršej kapusty, ktorá už stratila časť vody. Dobrú chuť!
Ďalšie tipy na varenie alebo pečenie nájdete v kategórii Recepty.
a koľko soli?zabudli ste na nu?
prepáčte,nejako som nevidela ,že je tam uvené -3 lyžice soli,ospravedlnujem sa Vám
Tak ste to našli :-).
NAvod obsahuje niekolko zasadnych problemov. NAjvecsim z nich je pouzitie tlcika na maso. JE plny bakterii z toho masa, ktore sa na nom zachytilo pri klepani reznov . KEd si predstavim co maju stare babky v pribornikoch tak tipujem, ze polovicke ludi co to skusilo urobit podla tohoto navodu sa vo flasi rozvinuli vseky mozne bakterie a nie len tych 9 kmenov, ktore su zodpovedne za mliecne kvasenie.AK neni tlcik vyvareny v horucej vode tak je to cisty zdroj srackovych bakterii, co poznate sami ked surovu kapustu z flase zjete.
ps: kvaseniu zdar, a ked pisem navod tak rozmyslam hlavou
Dobry deň, Mik,
nechápem síce tón Vášho kometára, ale aj tak sa pokúsim reagovať.
Píšete, že článok obsahuje niekoľko zásadných problémov. Ten najväčší s tĺčikom mäsa – u nás sa tĺčik na iné ako na kvasenú zeleninu nepoužíva. Môžem doplniť do návodu poznámku s vyvarením vo vode.
Bola by som rada, keby ste sa podelili aj o ďalšie zásadné problémy. Nie som chemik, som len domáca kuchárka. A s Vašou pomocou by sme mohli ku kvaseniu inšpirovať ďalších.
Dobry den Mik,
skoro rok, ze ste pisali ten komentar. je smutne ,ze vzdy sa najde niekto kto len negativne veci vie zdielat. tak napiste vas recept, ktory bude sterilny. ale sa nazdavam, ze sudite podla seba, co sa tyka tych bakterii a podobne nesterlilne veci pri praci v kuchini.
Ja som len bohatsia o vedomost ako zataz pouzit pri kvaseni tej kapusty.
Tak majte sa pan sterilny.
nechyba prosim v recepte sol?
Dobrý deň, Anka,
množstvo soli je uvedené v recepte. Na kilo kapusty som dávala 1 polievkovú lyžicu soli.
Cibula do kapusty? No je to vec chute.
Ja preferujem klasicku kapustu, cim
menej ochucovadiel,tym lepsie.
Dobry den, Joky,
presne ako píšete – je to vec chute. Každému z nás chutí iná kapusta a niekomu dokonca nechutí vôbec.
Nie som chemik, ale v literature som sa dočítala, že cibuľa v kvasenej zelenine plní funkciu akéhosi štartéra a regulátora kvasenia. Takže ja som ju tam pridala akosi automaticky, kedže ju pridávam aj do pikles. Ale je len na Vás, ako si tú svoju kapustu ochutíte.
na jeden kilogram kapusty 20 g soli
Dakujem…..