Kapusta kvasená doma vo fľaši

Úvodný obrázok - na doske hlava kapusty a v nej nôž

Máte radi kvasenú kapustu a kupujete si ju? Kapustu si veľmi jednoducho môžete kvasiť aj sami doma. Dokonca aj v menších množstvách. Dnes som pre vás pripravila krátky fotopostup, ako na to.

Koreniny vo fľaštičkách

Čo budeme potrebovať

  • 1 hlavu kapusty (cca 3 kg)
  • 1 stredne veľkú cibuľu
  • 3 polievkové lyžice soli
  • 4 malé jablká (nemusí byť)

podľa chuti:

  • nové korenie, celé
  • rasca, celá
  • bobkový list
  • čierne korenie, celé

Postup

Soľ, jablko a cibuľa

Pripravíme si všetky ingrediencie v potrebných množstvách a samozrejme aj pani kapustu.

IMG_5847_vyrez_1200

Kapustu najprv nakrájame na niekoľko častí, až potom najemno.

IMG_5855_vyrez_1200

Kapustu krájame najemno – čím tenšie rezance, tým lepšie. Osobne uprednostňujem krájač pred nožom, ide mi to s ním rýchlejšie.

IMG_5861_vyrez_1200

Najemno nakrájame tiež cibuľu a jablká.

IMG_5856_1200

 Kapustu s cibuľou a všetkými ingredienciami vzájomne dobre premiešame.

IMG_5866_1200

Na spodok päťlitrovej fľaše uložíme pekný veľký kapustový list a naň začíname ukladať narezanú kapustu. Priebežne utláčame.

IMG_5869_1200

Na utláčanie môžete použiť napríklad obyčajný domáci tĺčik na mäso. Na obrázku je tĺčik z ľahkého kovu. Niekto utláča aj inými predmetmi či päsťou…

IMG_5874_vyrez_1200

Do fľaše streidavo vkladáme a utláčame ďalšiu kapustu.

IMG_5877_vyrez_1200

Keď je vo fľaši dostatočné množstvo kapusty, očistíme stierkou vnútorné steny fľaše (kapustu stiahneme zo skla nadol). Inak by mohla robiť neplechu s netesnosťami.

IMG_5879_vyrez_1200

Do fľaše vložíme plastové (mikroténové) vrecko a naplníme ho vodou. Kapustu tým zaťažíme a zároveň ju vzduchotesne odizolujeme od okolitého vzduchu.

IMG_5881_vyrez_1200

Vrecko s vodou potom navrchu uzatvoríme gumičkou.

IMG_6145_1200

Teraz ostáva čakať, pokým kapusta skvasí. Kvasenie závisí od teploty v miestnosti. Pri bežnej izbovej teplote nám kapusta v tomto množstve skvasí do dvoch týždňov. Z kapusty môžete prípadne ochutnať, alebo aj časť zjesť a zvyšok nechať naďalej kvasiť. Nezabudnite ju ale opäť zaťažiť, v prípade potreby povrch zaliať prevarenou studenou vodou a opäť utesniť.

IMG_6149_vyrez_1200

Na obrázku vidíte doma kvasenú kapustu. Farbou, chuťou aj vôňou sa približuje tej sudovej. Jej kvalita vždy záleží aj od kvality surovej kapusty, ktorú dávate zakvasiť. Z čerstvej a šťavnatej kapusty dostanete lepšiu kvasenú kapustu ako zo staršej kapusty, ktorá už stratila časť vody. Dobrú chuť!

Ďalšie tipy na varenie alebo pečenie nájdete v kategórii Recepty.

8 comments

  1. a koľko soli?zabudli ste na nu?

  2. prepáčte,nejako som nevidela ,že je tam uvené -3 lyžice soli,ospravedlnujem sa Vám

  3. NAvod obsahuje niekolko zasadnych problemov. NAjvecsim z nich je pouzitie tlcika na maso. JE plny bakterii z toho masa, ktore sa na nom zachytilo pri klepani reznov . KEd si predstavim co maju stare babky v pribornikoch tak tipujem, ze polovicke ludi co to skusilo urobit podla tohoto navodu sa vo flasi rozvinuli vseky mozne bakterie a nie len tych 9 kmenov, ktore su zodpovedne za mliecne kvasenie.AK neni tlcik vyvareny v horucej vode tak je to cisty zdroj srackovych bakterii, co poznate sami ked surovu kapustu z flase zjete.

    ps: kvaseniu zdar, a ked pisem navod tak rozmyslam hlavou

    • Dobry deň, Mik,

      nechápem síce tón Vášho kometára, ale aj tak sa pokúsim reagovať.
      Píšete, že článok obsahuje niekoľko zásadných problémov. Ten najväčší s tĺčikom mäsa – u nás sa tĺčik na iné ako na kvasenú zeleninu nepoužíva. Môžem doplniť do návodu poznámku s vyvarením vo vode.
      Bola by som rada, keby ste sa podelili aj o ďalšie zásadné problémy. Nie som chemik, som len domáca kuchárka. A s Vašou pomocou by sme mohli ku kvaseniu inšpirovať ďalších.

    • Dobry den Mik,
      skoro rok, ze ste pisali ten komentar. je smutne ,ze vzdy sa najde niekto kto len negativne veci vie zdielat. tak napiste vas recept, ktory bude sterilny. ale sa nazdavam, ze sudite podla seba, co sa tyka tych bakterii a podobne nesterlilne veci pri praci v kuchini.
      Ja som len bohatsia o vedomost ako zataz pouzit pri kvaseni tej kapusty.
      Tak majte sa pan sterilny.

  4. nechyba prosim v recepte sol?

Pingbacks

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *